Logo Logo
Jak vybrat stropní svítidlo
  • 28.12.2021
  • stropní svítidlo, svítidlo,

Stropní svítidlo je nejčastěji centrálním a nejhlavnějším osvětlením pokoje. Kromě funkčního má i dekorační význam a často je doplněn o mnoho stylových prvků či designové provedení. V našem článku se podíváme na to, jak si stropní svítidlo správně vybrat.

Jak vybrat stropní svítidlo

Jak vybrat stropní svítidlo

Nejprve se podíváme na různé typy stropních svítidel a s čím se na trhu můžete setkat. Následně se podíváme na stropní svítidla a jejich vhodné použití do různých typů místností. Na závěr si pak projdeme ještě další důležitá kritéria pro výběr nového stropního svítidla. Pojďme na to!

Typy stropních svítidel

Naleznete jich na trhu celou škálu. Jedná se v podstatě o jakýkoliv typ lustru či lampy, jen je zapotřebí rozhodovat se, jestli dané světlo bude v ložnici, kuchyni nebo obývacím pokoji. Stropní lampy již jako takové nepatří jen do jednoho odvětví, jsou snadno dostupné v každém obchodě s bytovými doplňky. Nabízejí se ve velikostech od malých jednotek až po náročné lustry, které jsou určeny pro pokoje s vysokými stropy a vybírat je můžete z různých materiálů jako je sklo, kov či jiné povrchy.

Lustry jako svítidla pro obývací pokoje jsou stále oblíbenější a vybírat můžete z širokého sortimentu. Jsou to nejen svítidla, ale již jako takové jsou lustry originálním a zajímavým designovým prvkem vašeho domova, ale mohou nabídnout i osvětlení jinak neposkytované. Svítidla do kuchyně by měla být jednoduchá a praktická. Můžete zvolit již jako taková jednoduchá stropní svítidla jakými jsou například lampy a lustry jako nejpohodlnější zdroje osvětlení kuchyně. V případě, že jste milovníky retro stylu, tak si můžete pořídit i stylová svítidla do kuchyně ve formě lamp.

Artemide 1366W10A Stropní svítidla

Do jaké místnosti

Na trhu je velká nabídka modelů, které se různí podle svého vzhledu, velikosti a svítivosti. Podle čeho si tedy vyberete stropní svítidlo? Jestli jste jako například usilovali o to, aby vaše pokojové osvětlení bylo jednotné, pak je dobré se zaměřit na jedinou typovou skupinu svítidel. Pokud jste však rozhodnuti pro koupi určitého svítidla jen jako jednorázovou investici do vašeho interiéru a jste si jistí, že v budoucnu nechcete koupit jiný skleněný lustr či lampu, můžete si jednoduše zvolit jakékoliv jednotlivé svítidlo. Ať už hledáte stropní svítidlo do jakéhokoliv pokoje, tak vám doporučujeme navštívit srovnávač decorise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku interiérového i exterierového osvětlení. 

Než však začnete s výběrem, tak je důležité vědět, do jaké místnosti chcete svítidlo umístit? Jsou to nejčastěji tyto prostory: ložnice, kuchyně a obývací pokoj. Každá místnost vyžaduje jinou intenzitu osvětlení. Například pro práci v kuchyni je potřeba jiné světlo než pro čtení knihy v ložnici. Mnoho lidí také volí jiná svítidla pro jednotlivé části domu. Například určitá jasnost a teplota světla je vhodná pro jídelnu, kde by mělo být osvětlení jemné a uklidňující.

Další kritéria výběru

Víme tedy, s jakými svítidly a v jakých pokojích se s nimi setkáte. Nyní tedy přichází na řadu další důležitá kritéria, na která je potřeba při výběru nového stropního svítidla myslet.

Teplota světla

Teplota světla je jedním z hlavních parametrů, které byste měli zvážit při výběru stropního svítidla. Máte-li možnost volby, doporučujeme vybrat si svítidlo, které nabízí teplotu od 2700 do 3000 Kelvinů. Tato teplota se hodí pro každou místnost a dodá ji přirozený jas.

Stupeň krytí

Stupeň krytí je jedním z parametrů, které byste měli při výběru stropního svítidla rozhodně zvážit. Jedná se o parametr určující množství světla, které je schopno svítidlo rozptýlit. Čím je tento parametr vyšší, tím je světlo rozptylováno více a naopak. Určuje se jako jeden ze čtyř jednotek: 25 lux, 50 lux, 100 lux a 200 lux.

Materiál a design

Materiál, ze kterého je svítidlo vyrobeno, hraje při výběru významnou roli. Moderní svítidla jsou často zhotovena z kovu, skla nebo plastu. Kovová stropní svítidla se vyznačují robustností a elegancí, skleněná mají moderní a nadčasový design a plastová jsou lehká a odolná proti poškrábání.

Závěr

Při výběru stropního svítidla je důležité zvážit, jakou funkci bude plnit. Pokud hledáte svítidlo, které bude plnit pouze funkci osvětlení, je vhodné zvolit stropní svítidlo LED. LED stropní svítidla jsou energeticky úsporná, a navíc mají dlouhou životnost. Pokud stropní svítidlo potřebujete kromě funkce osvětlení také pro ozdobu, stačí si zvolit stropní lustr. Stropy jsou nejvhodnější stadia pro stropní lustr, protože strop je stále vlhký a většina stropních svítidel bude omezovat stín. Pokud hledáte stropní svítidlo do koupelny, stačí si zvolit stropní venkovní svítidlo.