Logo Logo
Jak vybrat osvětlení ložnice
  • 25.01.2022
  • osvětlení ložnice,

Ložnice by měla být místem, které podporuje relaxaci a pohodlí, takže vám může pomoci dobře se vyspat a nabít energii na další den. K tomu je potřeba nalézt tu správnou domácí atmosféru, která je rozhodně ovlivněna správným přírodním i umělým osvětlením. V našem článku se tak podíváme na to, jak si správně vybrat osvětlení do ložnice.

Jak vybrat osvětlení ložnice

Jak vybrat osvětlení ložnice

Ložnice se špatným osvětlením ztěžuje relaxaci a usínání, což může vést ke zdravotním problémům, jako je nespavost. Ložnice by také měla být vyzdobena barvami, které podporují klid a relaxaci, jako jsou modré nebo zelené odstíny. Toto barevné schéma pomůže vytvořit atmosféru napomáhající klidnému spánku bez rozptylování jasnými lampami nebo ostrými stropními světly. Nakonec zkuste místo syntetických tkanin mít měkké povlečení vyrobené z přírodních vláken, jako je len, bavlna a hedvábí.

Nyní, když jsme přišli s nápady a tipy na zdobení ložnice, zaměřme se nyní na řešení osvětlení interiéru ložnice. První věc, kterou byste měli zvážit, je styl lampy do ložnice. Existují různé typy osvětlení do ložnice, ze kterých si můžete vybrat na základě estetického vzhledu, velikosti ložnice, barevného schématu ložnice či stylu zdobení ložnice. Nechybí mezi nimi ani LED osvětlení, které je v ložnicovém designu velmi oblíbenou volbou.

A konečně, lampy do ložnice nemusí být nutně namontovány na strop ložnice; nástěnná svítidla do ložnice jsou v dnešní době stále populárnější, protože mohou fungovat jako akcentující prvky ložnice a zároveň poskytovat řešení osvětlení. Ať už se vám líbí kterýkoliv typ osvětlení ložnice, tak vám doporučujeme navštívit srovnávač decorise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku lamp, svítidel, lustrů a dalšího interiérového i exteriérového osvětlení. 

 Escale Spin oválné LED stropní svítidlo chrom

Velikost ložnice

Když se řekne osvětlení ložnice, většina lidí myslí na světlo, které přichází z oken. Existují však i další typy osvětlení ložnice, které můžete použít k rozzáření ložnice. Jednou z možností je použití stropních svítidel. Stropní svítidla jsou skvělým způsobem, jak rozzářit celou místnost. Také dodají vaší ložnici trochu extra stylu. Další možností je použití lampiček. Stolní lampy na noční stolky jsou ideální pro čtení nebo práci na notebooku v posteli. Poskytují správné množství světla a také dodávají ložnici trochu tepla navíc. Ať už si vyberete jakýkoli typ osvětlení ložnice, ujistěte se, že vyzařuje dostatek světla v každém rohu ložnice. Díky tomu můžete osvětlení ložnice používat pro všechny činnosti v ložnici.

Stropní svítidla jsou skvělou volbou, pokud chcete ložnici poskytnout dostatek světla. Dodávají také ložnici styl. Měli byste se ujistit, že si koupíte dostatek stropních svítidel, protože menší ložnice mohou potřebovat pro optimální osvětlení vícero stropních svítidel. Ať už se rozhodnete pro kterákoli svítidla do ložnice, ujistěte se, že jsou dostatečně jasná pro každou činnost v ložnici. To zajišťuje, že osvětlení ložnice může sloužit svému účelu, aniž by bylo méně funkční než jiný typ osvětlení ložnice.

Stropní svítidlo

Pokud jde o osvětlení ložnice, existuje několik různých možností, ze kterých si můžete vybrat. Lustry, závěsná světla a bodová světla jsou oblíbenou volbou, ale existuje také možnost ventilátoru s integrovaným světlem. Které stropní svítidlo si tedy vybrat do vaší ložnice? Opravdu záleží na vašich osobních preferencích a stylu vaší ložnice. Pokud chcete něco, co upoutá pozornost, pak může být dobrou volbou lustr nebo závěsné světlo. Pokud dáváte přednost subtilnějšímu vzhledu, pak by mohl být lepší bodové osvětlení nebo stropní ventilátor s integrovaným světlem.

Další věcí, kterou je třeba zvážit, je, kolik světla potřebujete. Pokud plánujete číst v posteli nebo využívat ložnici jako kancelář, pak budete potřebovat více světla, než když ložnici používáte pouze ke spánku. Z tohoto důvodu je klíčová volba jasnějších světel. Mějte také na paměti svůj dekor; některé typy osvětlení ložnice se nemusí hodit ke stylu vaší ložnice. Závěsná svítidla se skládají z jediné kapky, která visí dolů ze stropu a vydává koncentrovanější světlo. Tento typ osvětlení ložnice je ideální pro upoutání pozornosti na určitou část ložnice, například nad komodu nebo postel. Lustry jsou také dobrou volbou osvětlení ložnice pro vytvoření dramatu, ale jejich zavěšení může být složitější, protože potřebujete přístup k elektrické skříňce ve stropě.

Nástěnná svítidla

Když se řekne osvětlení ložnice, mnoho lidí přemýšlí o hlavním svítidle v místnosti – o tom, které visí ze stropu. Existují však i jiné typy osvětlení ložnice, které mohou být stejně důležité, například nástěnné osvětlení, které se používá pro specifické činnosti, jako je čtení v posteli. Při výběru pracovního svítidla do ložnice je třeba mít na paměti několik věcí. Pokud hledáte nástěnné svítidlo, tak vám doporučujeme vybrat takové, které dokáže tlumit intenzitu svítivosti žárovky a případně má alespoň otáčecí kloub. Díky tomu si můžete upravit nástěnné svítidlo přesně dle vaší potřeby.

Další věc, kterou je třeba zvážit při výběru nástěnného světla, je místo, kde chcete světlo umístit. Pokud si například rádi čtete v posteli, budete chtít umístit osvětlení v ložnici tak, aby se vám právě v posteli čelo dobře. Můžete je však mít i na dalších místech ložnice jako například vedle skříně či dveří a nabídne vám trochu mírnější a útulnější možnost osvětlení pokoje, než je tomu u stropního svítidla.

Kromě nástěnného osvětlení byste měli mít v ložnici také stojací lampu, která se používá jako ambientní nebo dekorativní osvětlení. To by mohlo být umístěno vedle vašeho nočního stolku a použito jako prostor pro odložení knih a dalších předmětů v ložnici, jako je váš telefon, brýle na čtení atd., aniž by vám překážely při jejich použití k zamýšlenému účelu. To jsou některé nápady na osvětlení ložnice, které by vám měly pomoci udělat z vaší ložnice relaxační oázu, kterou má být po dlouhém dni v práci nebo ve škole. To může také zajistit, že vás před usínání neoslepuje jasná světla, takže se budete na další den cítit perfektně odpočatí.

LUMINA 95001ST00 Stolní lampy na noční stolek

Lampy na noční stolky

Stolní lampy do vaší ložnice by měly ladit se zbytkem výzdoby vaší ložnice. Možná budete chtít vybrat osvětlení ložnice, které odpovídá nebo doplňuje barvy, které jste použili v celé místnosti. Například, pokud máte ložnici vyrobenou z bohatého mahagonového dřeva, pravděpodobně nebudete chtít zvolit svítidlo do ložnice, které je vyrobeno ze světlejšího dřeva, nebo osvětlení do ložnice, které se vyznačuje jasnými barvami.

Velikost, styl a účel lamp do ložnice jsou velmi důležité faktory, které je třeba mít na paměti při výběru lamp do ložnice. Než se vydáte do obchodu vybrat stolní lampy do ložnice, zamyslete se nad velikostí pokoje, potřebami osvětlení ložnice a nad tím, jak dobře se lampy v ložnici hodí ke zbytku vaší ložnice. Pokud se budete řídit těmito tipy pro osvětlení ložnice, můžete si být jisti, že lampy do ložnice udělají velký rozdíl ve výzdobě ložnice a osvětlení ložnice vašeho domova.

Akcentové osvětlení

Pokud jde o zvýrazňující osvětlení, existuje několik věcí, které musíte před nákupem zvážit. Zde je několik tipů, jak vybrat správné akcentové osvětlení do vaší ložnice:

  • Okolní osvětlení: Okolní osvětlení je hlavním zdrojem světla v místnosti a mělo by být dostatečně jasné, aby poskytovalo celkové osvětlení. Pokud hledáte zvýrazňující osvětlení, které poslouží také jako ambientní osvětlení, zvolte zapuštěné osvětlení nebo kolejnicové systémy.
  • Styl: Při výběru akcentačního osvětlení nezapomeňte vybrat styl, který doplní celkový vzhled vaší ložnice. Ať už dáváte přednost modernímu nebo tradičnímu stylu, existuje spousta možností akcentačního osvětlení, které vyhovuje vašemu vkusu.
  • Velikost: Ujistěte se, že jste vybrali zvýrazňující světlo, které odpovídá velikosti vašeho pokoje, aby nepůsobilo nepatřičně. Pokud je akcentové osvětlení příliš malé, jednoduše splyne se zbytkem místnosti a bude působit nenápadně, zatímco akcentační osvětlení, které je mnohem větší, než je nutné, mu může ubrat na atraktivitě.
  • Dostupné místo: Před výběrem akcentačního osvětlení pro vaši ložnici se podívejte na dostupný prostor. Pokud máte hodně místa na práci, můžete akcentové osvětlení umístit do středu vaší místnosti, kde bude mít větší dopad. Rozptýlené zvýrazňující osvětlení však neposkytne silné osvětlení a může se zdát atraktivnější, když je použito například blízko u zdí.
  • Funkce: Veškeré zvýrazňující osvětlení nemusí být nutně dekorativní. Pro akcentační osvětlení, které je zvýrazněno praktičností, zvažte kolejová svítidla nebo zapuštěné osvětlení do vaší ložnice. Tento typ akcentačního osvětlení může osvětlit oblasti, kde to nejvíce potřebujete, jako jsou horní části komody a noční stolky.
  • Teplota barev: Při výběru akcentačního osvětlení pro vaši ložnici mějte na paměti, že akcentová světla spadají do různých kategorií teploty barev. Pro zvýrazňující osvětlení, které je cool, zvolte akcentační lampy s modřejším odstínem; pro akcentační osvětlení, které je teplé, vyberte akcentační lampy se žlutějším odstínem.
  • Životnost: Při výběru akcentačních světel do vaší ložnice mějte na paměti průměrnou životnost každé možnosti, abyste věděli, co můžete očekávat. Levnější akcentové osvětlení nemusí vydržet tak dlouho, zatímco akcentová světla, která jsou dražší, mohou mít mnohem delší životnost.
  • Energeticky účinné: Vzhledem k tomu, že zvýrazňující osvětlení vaší ložnice je často ponecháno zapnuté po delší dobu, hledejte zvýrazňující lampy, které jsou energeticky účinné. Tímto způsobem neskončíte plýtváním velkým procentem energie a zvýrazňující osvětlení, které je energeticky účinné, vám pomůže udržet váš účet za elektřinu nižší.
  • Zápustné osvětlení: Zápustné osvětlení je velmi běžnou formou akcentačního osvětlení, protože může poskytnout celkové osvětlení i zvýraznění. Skládá se ze stropních svítidel, která jsou zabudována do samotného stropu a překryta ozdobným krytem. Při akcentačním osvětlení zápustných svítidel nezapomeňte vybrat ta, která jsou energeticky účinná.
  • Kolejnicové světelné systémy: Kolejová svítidla jsou jednou z všestrannějších dostupných možností akcentačního osvětlení. Skládají se z dlouhých pásů nebo tyčí, podél kterých lze zvýrazňující lampy namontovat v různých polohách, což vám umožní umístit akcentní osvětlení tam, kde je nejvíce potřeba. Při výběru kolejových svítidel pro zvýrazňující osvětlení nezapomeňte vybrat styl, který se dobře hodí k ostatním akcentačním svítidlům pro vaši ložnici.

Lanové osvětlení

Pokud jde o lanové osvětlení, tak existuje několik věcí, které musíte mít při nákupu na paměti. Zde je několik tipů, jak vybrat správné lanové osvětlení pro vaše potřeby:

  • Rozhodněte se, jaký typ vzhledu chcete: K dispozici je řada různých možností lanových svítidel, takže je důležité se před nákupem rozhodnout, jaký typ vzhledu chcete. Lanové osvětlení je k dispozici v řadě barev, takže pokud chcete ve své ložnici vytvořit specifickou náladu nebo atmosféru, vyberte si tu správnou barvu.
  • Zvažte velikost a tvar světla: Lanová svítidla se dodávají v různých velikostech a tvarech, takže je důležité vybrat to, které je pro vaši ložnici to pravé. Například lanové osvětlení je k dispozici v různých délkách, takže můžete buď použít více lanových svítidel k vytvoření dlouhých pramenů, nebo jedno dlouhé lanové světlo k ozdobení celé délky vašeho stropu.
  • Podívejte se na různé režimy osvětlení: Nyní je k dispozici mnoho sad lanových svítidel s různým uspořádáním a funkcemi, u kterých můžete měnit například barevné možnosti. Nejen, že to poskytuje jedinečně vypadající místnost, ale máte také možnost použít svá lanová svítidla pro další účely, jako je poskytnutí zdroje okolního světla nebo přidání náladového osvětlení.
  • Používejte lanové osvětlení kolem jiného dekoru: Pokud máte zájem o lanové svítidlo, ale máte pocit, že je příliš jasné, zvažte použití lanového osvětlení kolem jiného dekoru. To by vytvořilo řadu různých světelných efektů a usnadnilo zdobení vaší ložnice nebo jakékoli jiné místnosti v domě.
  • Přemýšlejte o soupravách pro lanové osvětlení: Lanová světla jsou k dispozici v předem zabalených sadách. Tato lanová světla se dodávají se světly, napájecím kabelem a instalační sadou. Instalace je snadná a vy si přitom můžete vytvořit jedinečný design dle vašeho vkusu.
  • Použijte lanové osvětlení k vytvoření atmosféry: Lanové osvětlení lze také použít jako ambientní osvětlení vaší ložnice nebo jakékoli jiné místnosti v domě. Ve skutečnosti mohou být lanová světla dokonce použita jako alternativa ke konvenčním světelným zdrojům, jako jsou stolní lampy.

Best Season 354-27-3 Stmívatelné LED žárovky

Použijte lanové osvětlení pro váš domov: Lanové osvětlení je nyní k dispozici v řadě klasických designů, které lze použít k ozdobení jakékoli místnosti nebo venkovního prostoru, včetně klasických lanových svítidel s jantarovými žárovkami a dalších dekorativních lanových svítidel s čirými žárovkami. To znamená, že můžete použít lanové osvětlení k vytvoření jiné nálady nebo atmosféry ve vašem domě, aniž byste museli používat jasná světla.

Jak vybrat žárovky pro osvětlení ložnice

Při výběru správných žárovek do vaší ložnice je třeba zvážit několik věcí. První je barva žárovek. Mnoho lidí dává přednost používání žárovek, které vyzařují v ložnicích teplé žluté světlo, protože mohou být relaxační a pomáhají podporovat spánek. Pokud však dáváte přednost energičtější atmosféře v ložnici, možná budete chtít zvážit použití žárovek, které vyzařují chladnější bílé světlo.

Druhá věc, kterou je třeba zvážit, je jas žárovek. Pro ložnice se obecně doporučuje používat žárovky, které mají svítivost kolem 300-400 lumenů. To poskytne dostatek světla pro čtení a další aktivity, aniž by bylo příliš jasné nebo ohromující.

Nakonec byste měli pečlivě zvážit příkon vašich žárovek. Příkon je množství elektřiny, které žárovky spotřebují, a měří se ve wattech (W). Pokud plánujete nechat světla v ložnici rozsvícená po dlouhou dobu během noci, zkuste použít žárovky s nižším příkonem, abyste ušetřili energii a snížili své měsíční účty za světlo. Měli byste si uvědomit, že žárovky, které mají velmi nízký příkon (kolem 5-10 wattů), nevyzařují mnoho světla. Tyto žárovky se obvykle používají jako noční osvětlení v jeslích a na dalších místech, kde je potřeba velmi málo světla, aby se zabránilo riziku vyvolání záchvatů a narušení spánku.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Při výběru osvětlení do ložnice je důležité myslet na velikost pokoje a k čemu vlastně do něj potřebujete světlo? Rádi si v posteli čtete? Chcete spojit světlo s praktickým ventilátorem nebo máte rádi v ložnici tlumené světlo navozující klidnou atmosféru? Věříme, že díky našemu článku již přesně víte jak na to!