Logo Logo
Jak zařídit domov podle Feng shui?
  • 26.11.2021
  • feng shui,

Pokud vás zajímají toky energie a rovnováha, tak většinu lidé nejspíše napadne jing jang se svým tradičním symbolem reprezentující síly Jing a Jang. S tímto tmavým a světlým elementem pracuje i jiná čínská filozofie a to Feng-šuej. Ta hledá rovnováhu mezi člověkem a jeho životním prostorem. S čím Feng-šuej pracuje a jak si podle této filozofie nastavit rovnováhu ve svém bytě, ale i pracovišti, zahradě či jiném prostoru se dozvíte v našem článku!

Domov podle feng shui

Jak zařídit domov podle Feng shui?

Zaměříme se hlavně na prostor, ve kterém hledáme bezpečí, relax a harmonii, což je náš domov. Nicméně jak jsme psali, použité prvky a změny se dají provést například i ve vaší kanceláři. Základem je pochopení, na čem feng shui stojí.

Jde tedy o nalezení harmonie mezi životním prostorem v čase a člověka. Kromě jing jang přitom pracuje s 5 elementy, což je země, voda, dřevo, oheň a kov a k nalezení harmonie používá zvuky, barvy, vůně, tvary i materiály. Pojďme tedy začít s tím, jak podle toho můžete zařídit svoji domácnost.

Zóny

Než začneme projíždět jednotlivé části domácnosti, tak si musíme ujasnit, jak dělí feng shui pokoje do zón. Orientace a rozdělení přitom začíná od dveří pokoje. V bližším pravém rohu se nachází zóna vašich životních situací. Vzdálenější pravý roh je zase zóny vašich osobních vztahů. Stěny mezi nimi je mostem, která je spojuje pomocí vaší kreativity, která je abstraktní, ale i živočišná.

Pojďme se nyní přesunout na levou stranu. V bližším levém rohu naleznete zónu odpočinku a vzdělání. Vzdálenější levý roh je zóna vašich financí. Stěna mezi nimi je dedukována rodině a střed místnosti je pro štěstí.

Louis Poulsen Smart Home lustr

Ložnice

Už tedy známe zóny, takže se můžeme pustit do pokojů a není lepší variantou než začít pokojem, ve kterém probíhá váš fyzický i duševní odpočinek. Nejprve umístění ložnice – ta by měla ležet co nejdále od nejrušnější části pokoje a od vchodu. Situačně by měla ložnice směrovat hlavně na severní stranu, takže sever, severovýchod nebo severozápad.

V ložnici by neměly být žádné rozbité či nefunkční dekorace, příslušenství či nábytek. V ložnici by taktéž nemělo být zrcadlo. Postel by neměla být v jedné rovině s dveřmi a vedle postele by z obou stran měly být noční stolky. Lampy a svíčky už pak jen zpříjemní celkovou atmosféru v pokoji.

Kuchyně

Vaše nálada i zdraví se hodně odvíjí od toho, co jíte. Kuchyň a s ním spojená příprava potravin je tedy také velmi důležitou součástí. Situačně by kuchyň měla směrovat na východ či jihovýchod a neměla by být v blízkosti ložnice a koupelny.

Vybavení a nábytek by měl být úhledný a v neutrálních barvách. Důležitou součástí je dekorace, která by měla být v podobě mísy s ovocem či květinou. Také na světlo se klade velký důraz, ale víceúrovňovým osvětlením, které doplní přírodní světlo slunce. Důraz se také klade na sporák, respektive k používání a střídání všech hořáků, což vám přinese blaho.

Obývací pokoj

Hlavním prvkem obyváku je podle učení feng shui čistota a volný prostor, aby energie čchi mohla v klidu proudit místností. Podle toho se odvíjí také situace nábytku a příslušenství v pokoji. Sedací souprava by nikdy neměla mířit zády ke dveřím, vždy čelem nebo bokem ke dveřím. Napravo od sedačky by měl být menší odkládací stolek, nalevo knihovna, stojací lampa nebo palma.

Tmavé kouty by měly být doplněné o světelné doplňky a rostliny by měly mít nejlépe žlutou barvu. Co se týče nábytku a dekorace, tak jak jsme psali, neměl by obyvák být přecpaný. Vybavení jako televize by měla být ve středu místnosti, nikoliv u stěny. Velký důraz se klade taky na čistotu. Vše tak, aby mohla energie volně proudit a nic ji nezpomalovalo.

Pokud hledáte široký výběr dekorací, osvětlení, nábytku či jiného bytového příslušenství, abyste si mohli zařídit dům podle filozofie feng shui, tak vám doporučujeme navštívit srovnávač decorise.cz

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si popsali, co je to učení feng shui a jak podle něj uspořádat váš prostor v domácnosti. Hlavní tedy je myslet na zóny v místnosti, uspořádání nábytku a dbát na čistotu. Díky tomu budete schopni nalézt doma tu správnou harmonii a vnitřní mír.